הרחיבו את הידע בנוגע להפרעת אישיות גבולית*:
*מחבר: ד"ר אריאל זילברשטיין, פסיכיאטר ופסיכוטרפיסת.
ראשית יש להגדיר מהי אישיות.
אישיות (personality) באה מהמילה הלטינית persona. בתקופת יוון הקדומה השתמשו במילה זו כדי לתאר את אופי הדמות, בתיאטרון, העוטה מסכה, על מכלול תכונות נפשה.
לאחר פרסומיו של פרויד החל שימוש נרחב יותר בין התיאורטיקנים במושג אישיות.
אפשר להגדיר את האישיות כמכלול צורת החשיבה, ההרגשה וההתנהגות, אשר קובעת את סגנונו הייחודי של האדם והמשפיעות על קשריו עם הסביבה....
אישיות מתפתחת ומתעצבת בילדות המוקדמת ונשארת יציבה יחסית מסיום גיל ההתבגרות לשארית החיים.
גורמים רבים משפיעים על עיצוב האישיות: גנטיקה, טמפרמנט מולד, יחסים מוקדמים עם הקרובים המשמעותיים (בעיקר ההורים), יחסים בכלל ואירועי חיים מוקדמים.
הפרעת אישיות גבולית. על איזה גבול מדובר?
מה מקור השם "אישיות גבולית"?
רבים נוטים לחשוב שמדובר בהפרעה גבולית, כלומר על הגבול שבין הבריא לחולה. כביכול הפרעה לא משמעותית, ולא כך הדבר.
היפוקרטס, ביוון העתיקה, כבר לפני כ-2500 שנה, תיאר אנשים הסובלים מחוסר יציבות רגשית.
תיאופילה בונה, רופא שוויצרי, קרא להפרעה עוד בשנת 1684, folie maniacomélancolique. ואחריו ההפרעה תוארו עוד על ידי רבים בשמות שונים.
הראשון שהשתמש במושג "גבולי", היה אדולף סטרן, פסיכואנליטיקאי, בשנת 1938.
באותה תקופה היה מקובל לחלק את ההפרעות הנפשיות לפסיכוזות ונוירוזות.
הפסיכוזה מתאפיינת באיבוד בוחן המציאות, פגיעה קשה ביכולת להבדיל בין המציאות לדמיון.
הנוירוזה היא הפרעה הפוגעת בדפוסי הרגש הקוגניציה וההתנהגות, בא אין פגיעה בבוחן המציאות.
והגבול הוא שם....
כלומר מקור השם "אישיות גבולית" היא הפרעה באישיות שנמצאת בגבול בין הנוירוזה לפסיכוזה.
כ-2% מהאוכלוסיה סובלים מהפרעת אישיות גבולית.
מהם התסמינים מהם סובלים אנשים בעלי הפרעת אישיות גבולית?
יש האומרים שהדבר היציב ביותר אצל הסובלים מאישיות גבולית הוא חוסר היציבות (stable instability).
ספר האבחון הפסיכיאטרי האמריקאי (DSM), מונה מספר מאפיינים מרכזיים:
ניסיון בלתי פוסק להימנע מפרידה, בין אם היא ממשית, ובין אם היא דמיונית. הפרידה מעוררת תחושת חוסר ערך, פוגעת בדימוי העצמי שלהם ומעוררת חרדה וכעס. לעיתים רק החשד שהם הולכים להיעזב מעוררת תגובה רגשית קיצונית. לעיתים הם נפרדים או מנתקים את הקשר בעצמם, כדי לא להיעזב.
יחסים בינאישיים סוערים ואינטנסיביים שמאופיינים במעברים חדים בין אידאליזציה לדה-וולואציה. (פיצול בין טוב ורע) מאין שחור ולבן. הוא שהאדם איתו בקשר הוא מושלם ונהדר או בין רגע הופך לאיום ורע.
הפרעה בזהות העצמית שמאופיינת בחוסר יציבות בדימוי העצמי או בתחושת העצמי. לעיתים קרובות גם חוסר יציבות בזהות המינית
אימפולסיביות, שעשויה להוביל לסכנה. האימפולסיביות יכולה להתבטא בהתמכרויות שונות, באכילה כפייתית, במתירנות מינית, ובהתנהגויות של פגיעה עצמית. הפגיעה העצמית (הרבה פעמים בחיתוך הגוף, נטילת כדורים, הרעבה ועוד) מוסברת בדרך כלל כהענשה עצמית, או כניסיון להעביר תחושות של כאב או ריקנות פנימיים למקום חיצוני.
חוסר יציבות רגשית. מעברים חדים בין מצב רוח מרומם לדכאוני לכועס וכו'.
מה גורם להתפתחות הפרעת אישיות גבולית?
כמובן שאין תשובה ברורה. ישנן תיאוריות רבות שעל חלקן מתקיים ויכוח.
גורם סיכון ברור הוא טראומות בילדות, ובמיוחד פגיעה מינית. חלק מהסימפטומים של אישיות גבולית מזכיר סימפטומים של הפרעה פוסט-טראומתית. גם הזנחה הורית, פיזית ורגשית מהווה גורם סיכון. לרבים מהסובלים מאישיות גבולית היה חסך ביציבות בקשר עם ההורה.
מחקרים מראים שב-40% מהמקרים אפשר למצוא סיבות גנטיות להתפתחות ההפרעה.
יש קושי לבצע מחקרי תאומים מכיוון שתאומים גדלו בסביבה הורית דומה ולכן יש קושי להפריד בין גורמים סביבתיים לגנטיים.
מחקריים שעשו הדמיה של תפקוד המוח, הראו תת פעילות באזורים הקשורים לתגובת סטרס ובקרה על הרגש כמו: היפוקמפוס, אמיגדלה וקליפת המוח המצחית.
ישנן תיאוריות העוסקות בקשר של הציר ההורמונלי הקשור להפרשת סטרואידים ולהפרעת אישיות גבולית.
תיאוריות רבות....
כאשר ישנן תיאוריות רבות המסקנה שלא יודעים הרבה.
קצת לגבי אפידמיולוגיה (סטטיסטיקה באוכלוסייה) של הפרעת אישיות גבולית.
מחקרים רבים מראים ששכיחות ההפרעה באוכלוסייה היא בין 1-2%.
כ-10% מהמטופלים במרפאות פסיכיאטריות מאובחנים כסובלים מהפרעת אישיות גבולית, וכ-20% מבין המאושפזים במחלקות פסיכיאטריות.
כ-6% מהאוכלוסייה עונים על הקריטריונים של ההפרעה בשלב כלשהו בחיים.
היחס בין גברים לנשים בקרב המטופלים הוא 1:3, אך כנראה היחס באוכלוסייה שווה יותר, ורק שנשים פונות יותר לטיפול. סיבה אפשרית נוספת להבדל המגדרי, היא האפשרות שפסיכיאטרים נוטים לאבחן יותר נשים כסובלות מההפרעה, בעוד שגברים עם אותם קשיים, יאובחנו בטעות כסובלים מהפרעת אישיות אנטיסוציאלית, וההפך גם נכון.
בארה"ב נמצא ש-17% מהאסירים היושבים בכלא סובלים מאישיות גבולית, כנראה הסיבה היא השכיחות הגבוהה של שימוש בסמים ואלכוהול בקרב הסובלים מההפרעה.
הטיפולים השונים להפרעה זו.
יש הנוטים לחשוב שלא קיים טיפול להפרעת אישיות גבולית.
נכון הדבר שטיפול לא ישנה באופן בסיסי את אישיותו של האדם, אך בהחלט קיימים טיפולים היכולים להקל על הסובלים מהפרעה זו.
טיפולים תרופתיים לרוב יטפלו בסימפטומים השונים. לדוגמה תרופות נוגדות דיכאון, תרופות הרגעה, תרופות מייצבות מצב רוח כטיפול בשינויים המהירים במצבי הרוח ובשליטה בדחפים ולעיתים אף תרופות נוגדות פסיכוזה כטיפול הרגעתי חזק יותר.
הטיפול המשמעותי יותר בהפרעת אישיות גבולית הוא הטיפול הפסיכותרפי. ישנן שיטות שונות המקובלות לטיפול בהפרעת אישיות גבולית. בשנים האחרונות טיפול DBT (טיפול דיאלקטי התנהגותי), הפך להיות אופנתי, ומחקרים רבים הראו את יעילותו.
ה DBT עוזר לשנות דפוסים של התנהגויות, רגשות וחשיבה הגורמים לקשיים בחיים, על-ידי חיזוק המוטיבציה להיות בחיים; יצירת מוטיבציה להיות בטיפול; יצירת מוטיבציה לשיפור איכות החיים.
העבודה בטיפול מתמקדת בעיקר בסיוע בהתמודדות עם קושי בוויסות הרגשות וחוסר היציבות. עבודה זו נעשית תוך שילוב טכניקות מטיפולים שונים. ביניהן: המשגה מחודשת של הקשיים, טכניקות של CBT, ובעיקר מתן תוקף לרגשות, תוך שמירה על גבולות ברורים ומציאת דרכי התמודדות חלופיות. טכניקה נוספת שמשולבת בטיפול DBT היא מיינדפולנס (קשיבות). מדובר במיומנות שמטרתה ללמוד לקבל את המציאות וללמוד להתבונן ברגשות ובמחשבות.
טיפולי DBT הוכחו כיעילים במחקרים רבים, בייחוד כשמדובר בנטייה להרס עצמי ולחוסר איזון רגשי המוביל לפגיעה עצמית.
*מחבר: ד"ר אריאל זילברשטיין, פסיכיאטר ופסיכוטרפיסת.
משרד עו"ד מירזאי אסף מייצג תובעים בתביעות למימוש זכויות מול ביטוח לאומי ובכלל זה: תאונת עבודה , ניידות , תביעת פטור ממס הכנסה , נפגעי פעולות איבה , סיעוד , דמי תאונה , נכות כללית , שירותים מיוחדים , קצבת ילד נכה וכיוב'. האמור מתייחס לסוגים שונים של נזקים ופגיעות רפואיות כתוצאה מתאונה או מתחלואה ובתוך כך: תאונת דרכים , תאונה ברחוב , תאונה בעבודה , רשלנות רפואית , מחלות קשות , תסמונת כאב , CRPS , RSD , כאב נוירופתי , סוגי מחלת הסרטן , כימותרפיה, הקרנות , קוליטיס , קרוהן , סוכרת , מחלות עצביות , מחלות שרירים , פגיעה בראיה ועיוורון , כאב גב , ניתוח בעמוד השדרה, ניתוח לב , צנתור הגבלת תנועה, פגיעות כתף וכיוב'.
בנוסף, מייצג המשרד לקוחות בתביעות נזיקין - נזקי גוף עקב תאונות ופציעות מכל הסוגים ומול כל חברות הביטוח ובתוך כך בגין: תאונת דרכים , תאונה ברחוב , תאונה בעבודה , תקיפה , אלימות , נשיכת כלב , תאונות ספורט , רשלנות וכיוב'.
כן מייצג המשרד לקוחות התובעים זכויות מכוח פוליסות ביטוח פרטיות (חוק חוזה ביטוח) ובכלל זה: אובדן כושר עבודה, סיעוד, תאונות אישיות, מחלות קשות, פנסיית נכות וכיוב'
המשרד מעניק שירות ללקוחות מאזורים רבים בארץ ובכלל זה: רעננה , כפר סבא , הוד השרון , רמות השבים , כפר מל"ל , רמת השרון , הרצליה , בצרה , קדימה , אודים , תל מונד , נתניה , כפר יונה , חדרה , טייבה , טירה , תל אביב , יפו , יהוד , פתח תקווה , חולון , בת ים , ראשון לציון , רחובות .